By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

Fontgrootte: +

En toen werd het wel heel mooi weer!

header-meerva_20230616-074940_1

Wellicht wat te mooi voor sommige mensen, maar het fijne van een “varend huis” is dat je de trossen los kan gooien en lekker op het meer of een Marrekrite plek kan aanmeren. Martin werkt dan vanaf het water, windje erbij en ons geluk is compleet.

1 marrekrite meerval2 marrekrite meerval


Voor wie geen idee heeft wat Marrekrite inhoudt…
Marrekrite is al 60 jaar hét recreatieschap voor het Friese water en land. Marrekrite plekken zijn als we het over varen hebben, ligplaatsen waar je gratis mag aanmeren en max 3 dagen mag blijven liggen. Ze hebben 34 kilometer aan vrije aanlegplaatsen midden in de natuur, waar ze ook het maaiwerk en snoeien verzorgen en recreatieafval afvoeren. Schrik niet maar jaarlijks gaat dit om gemiddeld 175.000 kg, dat door watersport in 120 containers wordt verzameld. Zo kunnen meer dan 3500 schepen aanleggen op bijna 300 locaties.

Onderhoud
Regelmatig realiseren ze nieuwe aanlegvoorzieningen zoals damwanden, steigers en focussen daarbij sterk op duurzaamheid. Ze gebruiken gerecycled kunststof en beton om het gebruik van hardhout volledig overbodig te maken. Zo verlengen ze de levensduur van de aanlegplaatsen van 25 jaar, naar 50/75 jaar. Ook ontwikkelen ze nieuwe typen voorzieningen, zoals de MarBoei. 

Wat zijn marboeien?
Behalve aan steigers en damwanden kunnen watersporters sinds 2013 ook afmeren aan meerboeien. In Friesland noemen we dit ‘MarBoeien’. Er liggen er bijna 100 stuks verspreid over de provincie Friesland, een groot succes.

Hulp nodig?
We liggen ondertussen aangemeerd bij een Marrekrite eiland waar een paal staat met een nummer. Hoe werkt dat nou als we acute hulp nodig hebben? Dan bel je “gewoon” 112, je geeft door dat je op het Friese water bent en het nummer wat is weergegeven op de paal. In ons geval is dat TJ01A. De hulpdiensten, zoals een brandweerboot of de waterambulance weten dan binnen enkele seconden, door een GPS koppeling met dit nummer, dat we op het Lutkekruis liggen aan de Marrekrite aanlegplaats in Oldeouwer. Hopelijk hebben we het nooit nodig maar voor het geval dat, is dit ook goed geregeld.

3 marrekrite meerval

Wandelen en/of fietsen
Nu zijn wij natuurlijk waterzigeuners maar ook wat info voor de wandelaars/fietsers onder ons want het Fietsnetwerk Fryslân (2.800km) en Wandelnetwerk Fryslân (3.800km) vallen ook onder hun beheer. Beide een fantastische mogelijkheid om Friesland te ontdekken. Fietsnetwerk Fryslân wordt zelfs al jaren als beste van Nederland beoordeeld. Je kunt zoals wij donateur worden om ze te steunen, of door jaarlijks de wimpel kopen. Hiermee dragen de watersporters zelf ook bij aan het onderhoud. Het lijkt reclame, maar een beetje aandacht voor zoiets moois waar veel mensen van genieten, kan geen kwaad dacht ik. Dus wil je meer informatie, klik dan hier 

 

Maar goed, of je nu Marrekrite ligt of gewoon in de thuishaven van Lemmer, het schuur en verf werk gaat gewoon door want we liepen al achterop in de plannen. Maar nu was het af en toe te heet om te schilderen, ja ik hoor u denken….nu weer te heet. Het is ook nooit goed in Nederland, maar Martin heeft goed zijn best gedaan en grotendeels glimt de Meerval weer met nieuw laagje verf. 

5 roefdek meerval

6 schuren verven meerval

De 2 componenten verf waar ik over vertelde in een paar blog’s terug  over de 1 componenten verf heen, pakte goed. Dat lijkt dus prima te gaan maar hoe het houdt moeten we eerst een paar seizoenen afwachten. 

Een advertentie van touwzaak.nl
Soms denk ik ergens aan of ik heb ik het erover met Martin en het komt (spontaan?!) voorbij op mijn telefoon. Hij is ondertussen serieus onderdeel van ons gezin maar ik krijg steeds vaker het idee dat het ding meeluistert.
Soms denk ik.... toch fijn dat er iemand luistert ?

Maar goed, de advertentie van touwzaak.nl met mooie fenders geknoopt van touwen! Naast het feit dat ik het een prachtig stukje kunstwerk vind, is het een stuk lichter dan de fenders van pvc, daar sjouw ik me altijd een breuk aan. Bovendien zijn deze niet lek te krijgen, simpelweg omdat ze niet gevuld zijn met lucht, dus hebben we 2 zwarte besteld. Er werden foto’s gestuurd van het maakproces, ik zal er 2 hieronder plaatsen, hoe leuk! 

7 touw fenders

 

Geen warm water...
En dan wil je met het warme weer even lekker douchen…. geen warm water. Pffff…
Het geluk was het mooie weer, dan is een koude douche niet heel erg. Al hoewel ik dat wens als ik het bloedheet heb, maar me onderweg naar de douche bedenk en onder de douche zelf denk ik, wilde ik dit?! Wat is koud water dan koud! De Kabola monteur had het te druk dus moesten we 3 dagen wachten, nou goed nogmaals geen ramp het is geen winter. We blijven positief ;-)

Vanwege de explosieve stijging van de prijs voor houtpellets afgelopen winter zijn we over gegaan op de Kabola kachel, die draait namelijk op diesel en daarom hadden we alles afgekoppeld van de pelletketel. Als het veel langer had geduurd hadden we de pelletketel aan kunnen slingeren maar dat hebben we nu dus uit gemakzucht niet gedaan. Uiteindelijk werd het een nieuwe printplaat voor de Kabola, kost weer wat centjes maar goed, ook weer opgelost.

Even lekker de kussens opfrissen 
Ondertussen waren de kussens uit de winterstalling gehaald om lekker achterop op het terras te zitten. 2 van de kussens waren in de winter licht beschimmeld, helaas. Dus ik dacht even op internet een schoonmaak tip te vinden. Nou die vond ik wel, een baking soda en azijn mengsel ? Dus ik ging enthousiast met mijn emmertje naar buiten, om dit klusje “even” te klaren. Alleen was het middeltje zo agressief, dat ik bij terugkomst zag dat ik een spoor van druppels achtergelaten had op de trap. En die hadden de huidige verf op de trap volledig uitgebeten! Dus moesten de treden opnieuw geverfd, uiteindelijk lag het kussen drijfnat in de badkuip te drogen en de schimmel er niet uit. Dus Martin was niet blij met mij...en ik eigenlijk ook niet ?

8 kussen schoonmaak en trap verven meerval

Zo blijven we bezig, gelukkig zijn er tussendoor ook rustmomenten en kwam onze kleindochter gezellig op bezoek. Kapitein in spé, daar zorgt opa wel voor.
grandchild

Tot slot geniet ik van de avondzon in het gangboord, ook een heerlijke plek om te zitten als de zon weg is op het terras.

10 avondzon meerval

Of staan we 's morgens op en kijken we uit over een prachtig stil meer terwijl de wereld ontwaakt, wie wil dat nu niet? 

11 uitzicht over meer meerval

Fijne zomer allemaal, we houden jullie op de hoogte!

Nog steeds genieten met mooi weer!
En toen werd het voorjaar...
 

Reacties 2

Gast - Rob de Bruijn op maandag 19 juni 2023 08:55

Hoi Gaaike,

Ook wij vertoeven veel op het water dus begrijpen jullie passie, maar zijn wel een beetje jaloers op de uitgestrektheid van het vaarwater in noord Nederland. Schip ziet er weer prachtig uit, complimenten.

Mochten jullie ooit weer eens in de buurt van je geboortegrond zijn, geef eens een berichtje. Misschien leuk om elkaar weer eens te zien na al die jaren.

Groetjes aan Martin.

Hoi Gaaike, Ook wij vertoeven veel op het water dus begrijpen jullie passie, maar zijn wel een beetje jaloers op de uitgestrektheid van het vaarwater in noord Nederland. Schip ziet er weer prachtig uit, complimenten. Mochten jullie ooit weer eens in de buurt van je geboortegrond zijn, geef eens een berichtje. Misschien leuk om elkaar weer eens te zien na al die jaren. Groetjes aan Martin.
Martin en Gaike Bos op maandag 19 juni 2023 09:52

Hallo Robert en Mirella, leuk te horen, ook waterratten dus. Wat voor bootje hebben jullie? Als we in de buurt zijn doen we dat zeker! Groetjes Martin en Gaike

Hallo Robert en Mirella, leuk te horen, ook waterratten dus. Wat voor bootje hebben jullie? Als we in de buurt zijn doen we dat zeker! Groetjes Martin en Gaike
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
donderdag 25 april 2024

Captcha afbeelding

E-privacy beleid